Foto: Tove Sletto, markedsansvarlig i Retura Val-Hall, overrekker Returaprisen 2023 til Nortura SA avd. Gol ved Ilona Zdunek (kvalitetsleder), Henrik Brunes (teknisk sjef) og Ingrid Hillestad Medhus (fabrikksjef) foran industribedriften på Gol.
Foto: Tove Sletto, markedsansvarlig i Retura Val-Hall, overrekker Returaprisen 2023 til Nortura SA avd. Gol ved Ilona Zdunek (kvalitetsleder), Henrik Brunes (teknisk sjef) og Ingrid Hillestad Medhus (fabrikksjef) foran industribedriften på Gol.

Nortura Gol får Returaprisen 2024

Nortura Gol er tildelt Returaprisen 2024 for god kildesortering i 2023. – Det er hyggelig å få oppmerksomhet for det gode arbeidet vi gjør, sier Ingrid Hillestad Medhus, fabrikksjef ved Nortura SA avd. Gol.

Det er travle dager på Nortura-anlegget i Gol når Retura Val-Hall dukker opp med diplom, samtidig som årets slaktesesong er i gang. Nortura er en viktig hjørnesteinsbedrift i Hallingdal, som gir arbeid til mange, og mat på bordet til enda flere.

Det koster penger å produsere mat, og marginer kan lett forsvinne hvis man ikke har kontroll i alle ledd. Det betyr også god avfallshåndtering.

I Nortura på Gol har de over flere år vist at de ser verdien av god avfallshåndtering. Bedriften har i 2023 sortert i hele 16 ulike avfallstyper og har oppnådd en sorteringsgrad på over 78%. Nortura er i en særklasse, og innsatsen er vel verdt en pris, mener Retura Val-Hall.

- Dette setter vi pris på. Det er hyggelig å få oppmerksomhet for det gode arbeidet vi gjør, sier fabrikksjef Ingrid Hillestad Medhus. - Vi blir målt på alt vi gjør, og vi har KPI-er på avfallshåndtering som del av ledelsens gjennomgang. Bærekraft står høyt på agendaen i Nortura, sier Hillestad Medhus.


Kildesortering lønner seg over tid

Det tradisjonsrike slakteriet på Gol står i en stadig tøffere konkurranse både internt i Nortura-konsernet og i resten av verdikjeden. Det å holde kostnader nede og verdiskapingen oppe er avgjørende for å sikre drift i tiden som kommer.

-Vi jobber hele tiden for å få ned avfallsvolumet og redusere kostnader ytterligere. Selv om kildesortering umiddelbart ofte koster mer, ser vi at det lønner seg over tid, når vi får inn gode rutiner og jobber med optimalisering, sier Henrik Brunes, teknisk sjef. Han bruker avfallsdata jevnlig, særlig i forbindelse med prosjekter.

-Gjør vi endringer er det interessant å se trender. Vi skilte for eksempel to avdelinger for å få mer styring og oversikt på avfallet. Det gjør at vi kan forbedre oss, skape gode rutiner og kutte kostnader, sier han.


Mål om null restavfall i 2050

I Nortura-konsernet jobbes det kontinuerlig med å redusere mengden avfall fra alle anleggene, og med å øke sorteringsgraden. Målet er at mest mulig av avfallet skal sendes til gjenbruk og dermed gå inn i nye sirkulære verdikjeder, heter det i konsernets Bærekraftsrapport fra 2023.

Nortura-konsernet har redusert avfallsmengde generert per tonn mat produsert med 3,12 prosent siden 2020. Målsetningen er bedre sortering av avfall, inkludert redusert andel restavfall fra 60% i 2023 til 25% i 2030, og konsernet har en nullvisjon for restavfall innen 2050. Av det avfallet Nortura på Gol leverer gjennom Retura Val-Hall har andelen restavfall ligget under 20% i flere år, altså godt under målsetningen konsernet har for hele sin virksomhet.


Fra problem til innsparing

Det jobbes kontinuerlig med å finne ut hva som havner som avfall, for så å systematisk «plukke det ut».

- Alt animalsk avfall er nå ute av restavfallet. Vom går for eksempel via lokale bønder ut på jorder i Hallingdal, i tråd med gjødselforskriftene og Mattilsynet, forteller Brunes.

-Enkle løsninger viser seg ofte være dyre, men når vi jobber mer med det, så finner vi gjerne gode og lønnsomme løsninger. Saltlake var et problemområde der vi blei utfordra av ulike tilsyn, men når vi endra metode til tørrsalting kunne avfallet brukes til veisalt. Det gikk fra å være et problem, til å spare oss for penger, sier han.


Har mer å gå på

Den høye graden av sortering hos Nortura Gol gjør at mer enn 77% av avfallet derifra kunne sendes til materialgjenvinning i 2023. 22% gikk til forbrenning med varme- eller energigjenvinning, mens under 0,2 % gikk til deponi.

-Men vi har mer å gå på. Det er masse potensial. Vi ser hele tida etter nye anvendelser, sier Brunes. Selv om Nortura på Gol har god kontroll har de enda høyere ambisjoner, noe som utfordrer tjenestene som Retura Val-Hall tilbyr.

-Vi er veldig glad for kunder som Nortura. Når de har forventninger og stiller krav som utfordrer oss må vi også strekke oss, sier Tove Sletto, markedsansvarlig i Retura Val-Hall. Ved å dele ut prisen sier hun også takk for godt samarbeid.

-Vi opplever et veldig godt samarbeid både med dere i Retura og sjåførene, sier Brunes som vet godt at det er mannskap fra Hallingdal Renovasjon IKS han møter i det daglige.

- Vi jobber for at det skal være lett å gjøre det riktig, sier Ingrid Hillestad Medhus.
 

Om prisen

Retura Val-Hall AS er eid av Hallingdal Renovasjon IKS og Valdres kommunale renovasjon IKS. Retura Val-Hall er også ett av 24 selskap som gjennom Retura Norge, et landsdekkende avfallssamarbeid, tilbyr komplette avfallsløsninger for næringslivet. Selskapets dekningsområde er Valdres, Hallingdal og Krødsherad.

Returaprisen deles ut en gang i året til en kunde i Retura-selskapets dekningsområde etter kriterier som blant annet går på sorteringsgrad og prioritering av miljøvennlige løsninger. Sammen med våre kunder, leverandører og samarbeidspartnere jobber vi hver dag for et miljø i balanse.

Retura Val-Hall delte ut Returaprisen første gang i fjor, da den gikk til Amfi Valdres for 2022. I år går den til Nortura SA avd. Gol for 2023.